Monday, June 04, 2007

Sobre la bellesa


Al contemplar una obra d'art, el primer que es perceb és la seva estètica, la seva filosofia de lo bell. Tots tenim interioritzats un gust determinat que costa molt d'explicar, de definir, però que el sentim en l'esperit i en les nostres mans a l'hora de crear. Però si que des de Plató, la idea d'associar la bellesa amb lo bò "justicia, bondat i bellesa", ha quedat gravada en el nostre interior.

Ja des de principis del s. XX, el concepte de bellesa començà a entrar en crisi dins d'alguns moviments artístics, arribant fins els nostres dies. Però seguint amb la repetició de la història, no tots els moviments l'han rebutjat. El que pot haver passat és que la ciència i la tecnologia han impactat de manera molt directa en l'art -com ho han fet sobre la mateixa vida-, arribant a transformar la concepció que es tenia del món. L'impressionisme també es pot entendre com una reacció a la fotografia en blanc i negre, responent amb pinzellades de color i diluïnt la forma. Quan la fotografia i el cinema avançaren i utilitzaren el color, els artistes començaren a buscar més en l'intel.lecte que en la bellesa en si, com fou el cas de les vanguardies del s. XX. Tot i així, aquest concepte de bellesa el tenim massa interioritzat com per no atendre, per exemple, a la composició d'una pintura o a la voluntat d'harmonia en qualsevol obra d'art, encara que aquesta sigui aconseguida a través del caos.

Ara, en els nostres dies, molts artistes han optat per la lletjor i el fàstic per provocar una reacció en el públic, convertint l'art en una eina quasi exclusivament política i de crítica social. Ja a l'inici del s. XX, s'afirmava que lo lleig en l'art arribaria a ser tal que acabaria sent vist com lo bell. Amb tot això no vull dir que l'art actual no tingui en compte la bellesa, doncs ja he dit abans que tots nosaltres tenim interioritzats un cert concepte d'ella que ens sorgeix de manera intuïtiva, però si que ha deixat de considerar-la com a característica essencial de lo artístic.

Com afirma Humberto Eco, la bellesa ha començat a fugir de l'art per a refugiar-se en la publicitat, la moda i altres expresions de la vida quotidiana.

No comments: