Wednesday, February 25, 2009

Futurisme (fora de context)

“Després del regne animal, vet aquí que s'inicia el regne mecànic. Amb el coneixement i amb l'amistat de la matèria, de la qual els doctes només en poden conèixer les reaccions físico-químiques, nosaltres preparem la creació de l'home mecànic amb parts canviants. Nosaltres l'alliberarem de la idea de la mort i, doncs, de la mort mateixa, suprema definició de la intel·ligència lògica.”


Fragment del “MANIFEST TÈCNIC DE LA LITERATURA FUTURISTA”. (1912) Filippo Tommaso Marinetti.



“Nosaltres volem glorificar la guerra -única higiene del món-, el militarisme, el patriotisme, el gest destructor dels llibertaris , els bells ideals pels quals hom mor, i el menyspreu per la dona.”


Punt novè del “MANIFEST DEL FUTURISME”. Filippo Tommaso Marinetti. "Le Figaro" (1909)

Es comença a definir la forma


Dimarts 24 de febrer.
Ahir vaig tornar a prendre notes de referència. Penso que un bon dibuix previ, no és imprescindible per a poder fer un bon modelat, però si que ho és la observació molt acurada de les relacions entre els elements de la figura.

En el meu cas, suposo que per la falta de costum de “dibuixar” directament sobre el fang, estic fent servir el dibuix com a eina d’observació, una mena de “mèdium” per a teletransportar la forma de la model al fang.


Tuesday, February 17, 2009

Radiografia d'una escultura

Avuí he donat l’estructura per bona, tot i que estic plè de dubtes, i he començat a cubrir-la de fang.

Donada l’envergadura del projecte, he decidit començar dibuixant amb el fang la silueta de la figura en plà, com un relleu, per tal d’assegurar els angles i les relacions entre els elements. La veritat és que no em sento molt còmode treballant d’aquesta manera, m’hagués agradat més començar a omplir de fang i despres anar treient o afegint fins a encertar amb les formes, tal com faig amb peces de mida més petita.


Crec que el dibuix i el modelat, tot i ser complementàris han de tenir cada un el seu espai propi, però en aquest cas, per no perdre’m, faré abans un mapa.


Seria interessant fer servir els dibuixos dels companys, per tal d’aplicar aquest procediment també al perfil de la peça.


Sunday, February 15, 2009

ME INTERESA LA DEFORMACIÓN

Agradezco al profesor Jordi Egea su bienvenida y su primera clase. A mis compañeros su apoyo. No es agradable haber realizado el peor dibujo de todo el grupo bajo la mirada atenta de la frase de Plotino, especialmente si se ama y admira su pensamiento. Justo por eso he escogido empezar un nuevo cuaderno de apuntes con otra frase también suya: “Retírate en ti mismo y mira” (Enéada I, 6, IX). Creo que no me interesan las formas naturales-reales como modo de búsqueda o expresión. Aunque respeto profundamente el concepto y la dificultad de estos trabajos. Sí me interesa la fealdad y la deformación creada por el artista. Siempre existe el riesgo de confundir insuficiencia con falta de interés. Por eso, esperaré desde el esfuerzo.

Saturday, February 14, 2009

Un punto de referencia "La plomada"


Proporción, proporcionado, plantado, pero sobre todo " aplomado". La inportacia de una buena base como referente para empezar a levantar el ánimo.

Thursday, February 12, 2009

Dibuix

És el primer cop que faig un dibuix prenent les mides directament del/la model. Dibuixant a mida natural, la sensació d’estar re-creant, ha esdevingut encara més forta que quan dibuixo a “escala”.

Al acostar-me a prendre mides directes del cos, la mirada furtiva de dibuixant desapareix, i el rapte de l’essència de la model esdevé més directe i descarat.

Primer dia

Dimarts 10 de Febrer. Com diu el Julio, ja hem començat! A la paret del fons, uns quants dibuixos de la model realitzats a tamany natural, que ens serviran de referència, tant per construir l’estructura interna de la peça, com per treballar amb el fang.

Tuesday, February 10, 2009

Hola a todos, una nueva aventura ha comenzado!

Tuesday, February 03, 2009

BIENVENIDA CURSO 2008/2009

El profesor Jorge Egea os da la bienvenida a la asignatura COMPOSICIÓ ESCULTÓRICA, curso 2008-09

Confío que este blog sea un espacio para compartir ideas e intereses comunes en torno al modelado de la figura humana